Paauglių kūno vaizdas ir patyčių patirtis - Bagdonas, Albinas; Padarauskaitė, Indrė (Psichologija, 2012)
Patyčios – labai paplitęs tarp paauglių reiškinys, kuris daro didžiulę įtaką paauglio psichologinei gerovei. Tyrimai rodo, kad patyčių padariniai gali būti įvairūs, tačiau jos labai stipriai sąveikauja su paauglio savęs vertinimu ir pasitenkinimu savo kūnu. Šiuo tyrimu siekta paieškoti sąsajų tarp patiriamų patyčių, dalyvavimo jose, tiriamųjų lyties, kūno masės indekso ir savo išvaizdos vertinimo. Rezultatai parodė, kad patyčiose aktyviai dalyvauja beveik pusė tiriamųjų, daugiausia jų teigia, kad tyčiojasi iš kitų mokinių. Mergaičių, patiriančių patyčias, yra beveik dvigubai daugiau nei berniukų. Taip pat išsiaiškinome tiriamųjų savo išvaizdos vertinimo ypatumus. Paaiškėjo, kad mergaitės išvaizdai skiria daugiau dėmesio nei berniukai ir jos kur kas dažniau yra nepatenkintos per dideliu kūno svoriu. Pavyko nustatyti, kad yra ryšys tarp kūno masės indekso ir savo išvaizdos vertinimo, taip pat tarp kūno masės indekso ir dalyvavimo patyčiose. Didesnio kūno masės indekso mokiniai yra labiau linkę stebėti savo kūno svorio pokyčius, laikytis dietos ar kitaip vengti svorio padidėjimo. Didesnio kūno masės indekso mokiniai dažniau tampa patyčių aukomis nei mažesnio kūno masės indekso jų bendraamžiai. Detalesnė tyrimo duomenų analizė parodė, kad patiriantys patyčias mokiniai savo išvaizdą vertina prasčiausiai ir skiria jai daugiau dėmesio nei patyčiose nedalyvaujantieji. Savo išvaizdą prasčiau vertina ir tie mokiniai, kurie klasėje turi mažai arba neturi nė vieno draugo. Mažiausiai orientuoti į savo išvaizdą tie mokiniai, kurie linkę tyčiotis iš kitų vaikų.