BERGSONO „INTUICIJA“ KINIJOJE IR JOS KONFUCINĖ PLĖTOTĖ (1915–1923): KELETAS PASTABŲ APIE ZHIJUE MODERNIOJOJE KINIJOS FILOSOFIJOJE - Ciaudo, Joseph (Problemos, 2016)
Straipsnyje tiriamas Henri Bergsono filosofinių raštų vertimas ir jo santykis su intuicijos (zhijue 直覺) sąvokos raida šiuolaikinėje Kinijos filosofijoje. Bergsono intuicijos sąvoka buvo greitai susieta su „pažinimo dorybe“ (dexing zhi zhi 德性之知) ir virto viena pagrindinių modernių kiniškų sąvokų, kuriomis svarstomi etiniai ir moraliniai klausimai. Tačiau kinų filosofai ėmė naudoti Bergsono intuiciją kaip moralės filosofijos instrumentą anksčiau, nei pats Bergsonas pradėjo rašyti apie moralės filosofiją. Šiame straipsnyje išaiškinamas intuicijos sumoralinimas kiniškame kontekste bei keliamas klausimas apie zhijue sąvokos susiformavimą. Pagrindiniai šiame straipsnyje analizuojami dokumentai yra kiniški „Metafizikos įvado“ (1903) vertimai ir keletas apie 1921 m. pasirodžiusių straipsnių, susijusių su Bergsonu.
Keywords: Bergsonas; intuicija; vertimas; konfucianizmas; budizmas