Dworkino alternatyva Berlino vertybių pliuralizmui - Noreikaitė, Aistė; Jokubaitis, Alvydas (Problemos, 2015)
Straipsnio tikslas – įrodyti, kad Ronaldo Dworkino vertybių monizmas laikytinas pagrįsta alternatyva Berlino pliuralizmui. Berlinas kritikavo monizmą dėl vertybių įvairovės redukcijos, polinkio į dogmatizmą ir sąsajų su totalitariniais režimais politikoje. Dworkinas atmeta Berlino monizmo sampratą ir pateikia daug nuosaikesnės vertybių monizmo koncepcijos variantą. Rekonstruojant Dworkino išdėstytą pliuralizmo kritiką ir oponuojant Berlino pliuralizmo šalininkams – A. Plaw, J. Allenui, J. Gray’ui, M. Minow ir J. W. Singeriui – įrodinėjama, kad nuosaikus Dworkino vertybių monizmas leidžia geriau suprasti vertybes nei pliuralizmas. Straipsniu siekiama ginti šiuolaikiniame moralės ir politikos diskurse nepopuliarią ir dažniausiai aštriai kritikuojamą monizmo poziciją.
Keywords: vertybių monizmas; vertybių pliuralizmas; Isaiah Berlinas; Ronaldas Dworkinas