Diskusiniai Maxo Weberio socialinės teorijos interpretacijos klausimai - Norkus, Zenonas (Problemos, 1999)
Straipsnyje apžvelgiama M. Weberio idėjų recepcija, diskusijos dėl jo sociologijos teorinio branduolio. Straipsnio tikslas – išnagrinėti tų diskusijų prielaidas, eigą ir rezultatus, juos palyginti, taip pat nužymėti potencialiai vaisingas tolimesnių paieškų kryptis. Teigiama, kad mažiausiai trijų šiuolaikinės sociologinės teorijos krypčių (sisteminio funkcionalizmo, konflikto teorijos ir fenomenologinės sociologijos) atstovai svarstė M. Weberio kaip socialinio teoretiko palikimą. Apžvelgiama M. Weberio, kaip socialinės tvarkos teoretiko ir jo, kaip konflikto teoretiko, interpretacijų konflikto ištakos ir eiga. Supažindinama su W. Schluchterlio ir A. Schützo pateikta M. Weberio teorinio palikimo interpretacija. Daroma išvada, kad adekvati viso M. Weberio kūrybinio palikimo interpretacija turi remtis teorine perspektyva, pajėgiančia išspręsti teorines problemas, kurias nusako tvarkos ir kaitos, struktūros ir agentūros, makro ir mikro dichotomijos. Autoriaus nuomone, glaudžiausiai šias sąlygas pajėgi aproksimuoti teorinė orientacija, žinoma racionalaus pasirinkimo prieigos pavadinimu.
Keywords: Maxas Weberis; konflikto sociologija; sisteminis funkcionalizmas; socialinė tvarka; racionalaus pasirinkimo prieiga