Šiuolaikinė medicininė etika: asmens autonomija ir paternalizmas - Anilionytė, Loreta (Problemos, 1996)
1993 m. gegužės 20 d. Filosofijos, sociologijos ir teisės institute E. Gefenas apgynė filosofijos daktaro disertaciją „Šiuolaikinė medicininė etika: asmens autonomija ir paternalizmas“. Mokslinis darbo vadovas – doc. V. Žemaitis, oficialieji oponentai: doc. Č. Kalenda ir prof. A. Goštautas. Disertacijoje analizuojamas asmens autonomijos ir medicininio paternalizmo priešpriešos aktualumas profesinės ir medicininės etikos (arba bioetikos) požiūriu, aptariamos šios etikos ištakos, parodoma paternalizmo svarba tradicinei arba hipokratinei medicinos etikai, nagrinėjamos filosofinės ir sociokultūrinės etinių paradigmų kaitos medicinoje ir bioetikos susiformavimo prielaidos.
Keywords: Eugenijus Gefenas; Vincentas Žemaitis; Česlovas Kalenda; A. Goštautas; bioetika