Apie pozityvų ir negatyvų veiksmingąjį altruizmą - Norkus, Zenonas (Problemos, 1995)
Straipsnio autorius, naudodamas austrų filosofo A. Meinongo (1853–1920) moralinės vertės teorijos konceptualinį aparatą, pateikia pozityviojo ir negatyviojo altruizmo kaip elgesio dispozicijų matematinio modelio eskizą. Teigiama, kad kiekvienas apsisprendimas kyla iš tam tikro apsisprendusiojo polinkio (dispozicijos). Kontempliatyvusis altruizmas reiškiasi altruisto džiaugsmu ar liūdesiu dėl kito gerovės, kurios jis savo veiksmais negali paveikti. Veiksmingasis altruizmas (ir egoizmas) reiškiasi tose situacijose, kai veikėjo veiksmai gali paveikti kito gerovę. Autorius siekia spręsti intersubjektyvaus verčių palyginimo problemą. A. Meinongas manė, kad lyginant subjektyvias vertes galima naudotis „vidutiniais dydžiais“, tačiau apie juos galima kalbėti tik tuo atveju, jei individualūs dydžiai yra palyginami. Straipsnio autorius (kitaip nei A. Meinongas) teigia, kad moralinės vertės teorija yra neįmanoma asmeninės (personalinės) vertės pagrindu, kaip anstatas virš subjektyvios ekonominės vertės teorijos.
Keywords: Moralinė vertė; ekonominė vertė; Alexius Meinongas; kontempliatyvusis altruizmas; veiksmingasis altruizmas