Geriausio paaiškinimo išvedimas. tarp dedukcijos, indukcijos ir abdukcijos. - Mackonis, Adolfas (Problemos, 2009)
Geriausio paaiškinimo išvedimas (GPI) išskiriamas kaip pagrindinė mokslo hipotezes ir teorijas atrandanti ir pagrindžianti samprotavimo forma. Straipsnyje tiriamas GPI ir jo santykis su pagrindinėmis samprotavimo rūšimis: dedukcija, indukcija ir abdukcija. GPI pasižymi abdukcijos samprotavimo mechanizmu, tačiau, priešingai nei abdukcija, GPI teikia ne galimą, bet esą teisingą išvadą. GPI yra induktyvus plačiąja prasme samprotavimas, nes jis nepatenkina dedukcijos taisyklių ir jo išvadai nepakanka duomenų. Straipsnyje teigiama, jog nepaisant pastarųjų GPI ypatumų, kurie rodo, kad GPI nėra ir negali būti deduktyviu samprotavimu, GPI reiškia pretenzijas į savo išvados absoliutų teisingumą, t. y. tvirtinamas kone deduktyvus GPI išvados pagrįstumas.
Keywords: geriausio paaiškinimo išvedimas; dedukcija; indukcija; abdukcija