Loginio būtinumo kilmės alternatyvos: modeliai ar situacijų prigimtis - Liu, Xianrui (Problemos, 2024)
Loginis būtinumas yra kertinė sąvoka interpretuojant loginį sekimą, tačiau diskusijos apie loginio būtinumo kilmę yra retos. Šiame straipsnyje atkreipiu dėmesį į vieną ypatingą reiškinį, kuris implikuoja, kad ne tik modelio teorijos tradicija, tačiau ir esencialistinis požiūris į loginį būtinumą gali jo kilmę sieti su loginėmis konstantomis ar loginėmis sąvokomis. Aš teigiu, kad, laikantis ankstesnės tradicijos, loginės konstantos galėtų būti asimiliuotos su priimtinų modelių apribojimais ir kad loginio būtinumo šaltinį yra labiau tikėtina aptikti modeliuose; laikantis antrojo požiūrio bei skolinantis idėjų iš pirmojo, loginio būtinumo kilmė turėtų būti aptikta prigimtyje to, kam modeliai atstovauja, t. y. situacijose.
Keywords: loginis sekmuo; loginis būtinumas; modelių teorija; esencializmas; loginės konstantos