Mirties varos teorija kaip spekuliatyviosios filosofijos modelis: Landas, Brassieras, Negarestani ir Bataille’us - Tuomas, Linartas (Problemos, 2023)
Straipsnyje nagrinėju psichoanalitinę Freudo mirties varos teoriją iš spekuliatyviosios filosofijos perspektyvos. Tam pasirenku tris filosofus: Nicką Landą, Ray Brassierą ir Reza Negarestani. Teigiu, kad jie laipsniškai radikalizuoja Freudo teorijas: Landas jas išplečia iki kapitalizmo ekonomikos ir žemiškos geotraumos, Brassieras nuveda iki Saulės katastrofos ir išnykimo grėsmės, o Negarestani įtraukia kosminio eksterioriškumo kontingenciją. Šitaip Freudo palikimas atsiskleidžia kaip transcendentalinis, epistemologinis ir spekuliatyvus įrankis spręsti Meillassoux įvardytą koreliacijos problemą. Keliu hipotezę: ši trajektorija nutrūko dėl to, kad liko neįveikta Bataille’aus įtaka, ypač Negarestani atveju. Apžvelgęs Bataille’aus įtaką Landui, Brassierui ir Negarestani, siūlau idėjines kryptis, kurioms Bataille’us galėtų pasitarnauti kaip galimybė tolesnei mąstymo atverčiai ir šansas tęsti mirties varos teorijos spekuliatyvizacijos trajektoriją. Teigiu, kad prasminga Bataille’ų apskritai permąstyti kaip vieną iš šiuolaikinės spekuliatyviosios filosofijos pirmtakų.
Keywords: mirties vara; spekuliatyvusis realizmas; Nick Land; Ray Brassier; Reza Negarestani