MOKSLAS, GENETINĖS ŽINIOS IR ŽMOGAUS KŪNAS - Tsekeris, Charalambos; Alexias, George (Problemos, 2012)
Straipsnyje apžvelgiamas mokslo ir mokslinio pažinimo dinaminis pobūdis besikeičiančioje biotechnologijų eroje, taip pat besiformuojantis genetizacijosdiskursas ir jo reikšmė genetiniam konsultavimui (akcentuojant Huntingtono ligą) ir žmogaus kūnui. Žvelgiant iš daugiadalykės perspektyvos, siekiamanuodugniai ištirti ir kritiškai įvertinti šiuolaikinę kritinę literatūrą, skirtą šiems atskiriems, tačiau susipynusiems klausimams. Straipsnyje taip pat kviečiamasvarstyti, ką reiškia būti žmogumi ir kaip tvarkyti genetinį ir kūno pažinimą bei praktikas.Pagrindiniai žodžiai: mokslas, genetinis pažinimas, žmogaus kūnas, gamta, etika.Science, Genetic Knowledge and the Human BodyCharalambos Tsekeris, George AlexiasSummaryThis paper aims to overview the dynamical character of science and scientific knowledge within the changing biotechnological era, as well as the emergent discourse of geneticization and its relevance to genetic counseling (with particular emphasis on Huntington’s Disease) and the human body. Its mainpurpose is to carefully explore and comprehensively critique the contemporary theoretical literature on these distinct but interdependent issues from an interdisciplinary standpoint. The paper encourages further critical contributions to thinking about what it means to be human, as well as about how to copewith current genetic and bodily knowledge and practices.Key words: science, genetic knowledge, human body, nature, ethics.