Nuo medicus philosophus prie medicus religiosus, arba kodėl Vilniaus jėzuitų akademijoje nebuvo medicinos studijų - Pociūtė, Dainora (Problemos, 2020)
Nors Europoje medicinos studijų banga kilo XVI a., Lietuvoje medicinos studijos buvo įsteigtos tik XVIII a. pabaigoje. Istoriografijoje iki šiol trūksta argumentuoto vėlyvos medicinos studijų pradžios Lietuvoje paaiškinimo. Straipsnyje ši problema aptariama platesniame jėzuitų edukacinės strategijos kontekste. Medicinos studijų nebuvimas Vilniaus jėzuitų akademijoje siejamas su principiniu jėzuitų atsiribojimu nuo akademinės medicinos ir ankstyvaisiais naujaisiais laikais prasidėjusių sielos medikalizacijos procesų.
Keywords: Vilniaus jėzuitų akademija; medicina; mokyti medikai