Diplomatijos ir filosofijos sankirtos: Atėnai, Roma - Aleknienė, Tatjana (Problemos, 2020)
Politinis graikų filosofijos kontekstas ir politinės jos temos – gausių mokslinių tyrimų objektas, tačiau tyrimo apie vieno politinio gyvenimo elemento, diplomatijos, ir filosofijos istorijos ryšį matyti neteko. Straipsnyje aptarsiu dviejų filosofijos istorijoje aiškų pėdsaką palikusių diplomatinių pasiuntinybių epizodus (mano žiniomis, niekas iki šiol nėra jų gretinęs) ir pasistengsiu parodyti, kad juose iškylantis diplomatijos ir filosofijos istorijos ryšys nėra atsitiktinis ir paviršinis, bet esmingiau susijęs su kalbine diplomatinės misijos ir filosofijos prigimtimi.
Keywords: diplomatija; filosofijos istorija; retorika; filologija; sofistika