Interpretacinės-sensorinės prieigos savižinos teorija: empirinis adekvatumas ir mokslinis vaisingumas - Rimkevičius, Paulius (Problemos, 2020)
Interpretacinės-sensorinės prieigos savižinos teorija teigia, kad mes sužinome savo pačių mintis nukreipdami į save pačius savo gebėjimus, skirtus kitų žmonių mintims sužinoti. Peteris Carruthersas įrodinėja, kad du iš šios teorijos pranašumų yra jos empirinis adekvatumas ir mokslinis vaisingumas: ji paaiškina ligtolinius atradimus ir pateikia naujų numatymų, kurie suteikia pagrindą naujiems atradimams. Nuo šios teorijos atsiradimo jau praėjo dešimtmetis. Šiame straipsnyje apžvelgiami svarbiausi tuo laikotarpiu pasirodę atradimai, susiję su minėtais dviem kriterijais: ar empirinių tyrimų rezultatai parėmė šešis pagrindinius šios teorijos numatymus ir ar ši teorija pateikė naujų numatymų, kurie prisideda prie naujų empirinių tyrimų. Šiame straipsnyje įrodinėjama, kad interpretacinės-sensorinės prieigos savižinos teorija tebėra empiriškai adekvati ir moksliškai vaisinga.
Keywords: savižina; Peteris Carruthersas; interpretacinė-sensorinė prieiga; empirinis adekvatumas; mokslinis vaisingumas