Vaizdo žaidimų filosofinės interpretacijos diskursai ir semantiniai tropai - Belyaev, Dmitry Anatolyevich; Belyaeva, Ulyana Pavlovna (Problemos, 2019)
Straipsnyje tiriami vaizdo žaidimai – vieni išskirtiniausių ir dinamiškiausių moderniosios technokultūros fenomenų. Tekste rekonstruojama filosofinio diskurso apie vaizdo žaidimus genezė, atskleidžiamos esminės kliūtys, kylančios beieškant apibrėžimų. Ypatingas dėmesys skiriamas pagrindinėms vaizdo žaidimų filosofinio aiškinimo strategijoms ir jų kritinei lyginamajai analizei. Pasitelkę lyginamosios-istorinės rekonstrukcijos metodą ir struktūralistinę prieigą, nustatome esmines sąsajas tarp vaizdo žaidimo apibrėžimo ir ontologinių Platono, gnostikų, G. Berkeley’io, I. Kanto bei postmoderniosios filosofijos sistemų. Šio tyrimo rezultatas – suformuluotas integratyvųjį modelį atitinkantis vaizdo žaidimo apibrėžimas.
Keywords: vaizdo žaidimai; naratologai; ludologai; žaidimų tyrimai