Emocijų metaforinė egzemplifikacija grynojoje muzikoje - Mikalonytė, Elzė Sigutė (Problemos, 2019)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Šiame straipsnyje ginama tezė, kad grynoji muzika nereprezentuoja emocijų, bet jas metaforiškai egzemplifikuoja. Tezė grindžiama remiantis N. Goodmano metaforinės emocijų egzemplifikacijos samprata, kurią M. Textoras papildo intencijos kriterijumi (egzemplifikuojama tik tai, ką turima intencija egzemplifikuoti). Straipsnis sudarytas iš dviejų dalių: pirmojoje pateikiama emocijų atpažinimo ir sužadinimo klausantis muzikos analizė. Antrojoje dalyje siekiama pagrįsti, kad emocijų metaforinė egzemplifikacija muzikoje laikytina P. Grice’o nenatūralios prasmės rūšimi, o priėmus šią prielaidą galima apginti metaforinės egzemplifikacijos sampratą nuo pagrindinių kontrargumentų.
Keywords: muzikos emocinis išraiškingumas; metaforinė egzemplifikacija; Nelsonas Goodmanas; Paulas Grice’as