Absoliučioji ir santykinė pesimistinė indukcija - Park, Seungbae (Problemos, 2019)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba]Pagal absoliučiąją pesimistinę indukciją, ankstesnės teorijos, nors ir sėkmingos, buvo atmestos, todėl dabartinės teorijos, nors ir sėkmingos, taip pat bus atmestos. O santykinė pesimistinė indukcija teigia, kad ankstesnės teorijos, nors ir pranašesnės už jų pirmtakus, buvo atmestos, todėl dabartinės teorijos, nors ir pranašesnės už ankstesnes teorijas, taip pat bus atmestos. Kai kurie pesimistai manytų, kad santykinė pesimistinė indukcija išvengia empirinio progresyvizmo. Šiame straipsnyje teigiu, kad ji turi tokį patį trūkumą kaip ir absoliučioji pesimistinė indukcija, t. y. jos prielaida yra neįtikėtina arba jos išvada, veikiausiai, neišplaukia iš jos prielaidos.
Keywords: absoliučioji pesimistinė indukcija; empirinis progresyvizmas; istorinis optimizmas; santykinė pesimistinė indukcija