Pirmasis Kanto „Fakultetų ginčo“ lenkiškas vertimas Vilniaus universiteto bibliotekos fonduose - Kaśkiewicz, Kinga; Kupś, Tomasz (Problemos, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba]Vilniaus universiteto bibliotekos fonduose saugomas nebaigtas, anoniminis Immanuelio Kanto „Fakultetų ginčo“ vertimo į lenkų kalbą rankraštis. Daugybė rankraščio ypatumų (terminologija, sintaksė ir rašysena) patvirtina, jog tai Józefo Władysławo Bychowieco, vieno svarbiausių XIX a. pradžios Kanto filosofijos populiarintojų Lenkijoje ir Lietuvoje, neišlikusio vertimo fragmentas. Rankraštis yra anksčiausias žinomas Bychowieco darbas, veikiausiai atliktas jo filosofijos studijų Karaliaučiuje metu.
Keywords: Kantas, Józef Władysław Bychowiec, filosofijos istorija, Lenkijos filosofija, Lietuvos filosofija