Descartes’o matematinės idėjos pirmuosiuose lietuviškuose vadovėliuose - Ažubalis, Algirdas (Problemos, 1998)
Straipsnyje įvardijamos pagrindinės R. Descartes‘o matematinės idėjos ir apžvelgiama jų dėstymo istorija pirmuosiuose lietuviškuose vadovėliuose. Teigiama, kad R. Descartes suformulavo analizinės geometrijos ir algebrinės simbolikos pagrindus, uždavinių sprendimo metodiką, įvedė koordinačių sistemą, kintamojo dydžio sąvoką, priartėjo prie diferencialinio skaičiavimo, pritaikė integralinio skaičiavimo metodus. Pirmoji lietuviška matematinė knyga – aritmetikos uždavinynas (1885 m.), kuriame devynis uždavinius rekomenduojama spręsti sudarant lygtį iš sąlygos. Su algebrine simbolika lietuvių skaitytojus pirmasis 1916 m. supažindino A. Smetona. Prof. Z. Žemaičio ir kitų matematikų pastangomis funkcijos sąvoka mokant algebros nuo 1928 m. imta vartoti kaip pagrindinė. Analizinės geometrijos bei diferencialinio ir integralinio skaičiavimo pradmenys tuo metu dėstyti gimnazijų baigiamosiose klasėse, vadovėlius jiems parašė J. Stoukus, B. Ketarauskas, A. Juška.