Apie A. Smitą, A. Mainongą ir kontempliatyvųjį realizmą - Norkus, Zenonas (Problemos, 1994)
Straipsnyje analizuojama A. Meinongo moralinės vertės teorija. Palyginami jo ir A. Smitho etiniai tyrinėjimai. Kaip A. Smitho „Moralinių jausmų teorija“ papildo jo ekonominius tyrinėjimus, taip A. Meinongo moralinės vertės teorija papildo „senosios austrų mokyklos“ ekonomikos moksle teorijas, besiremiančias ribinio naudingumo ekonominės vertės teorija. A. Meinongas siekė sukurti mokslinę bendrąją vertės teoriją, kurios specializuotos atšakos būtų ekonominės, moralinės ir t. t. vertės teorijos. Kitaip nei A. Smithą, A. Meinongą domina ne tiek sugebėjimo doroviškai vertinti svetimus ir savus poelgius psichinė genezė, kiek dėsniai, apibrėžiantys dorovinio vertinimo objekto dorovinės vertės dydžio priklausomybę nuo dorovinio vertinimo situaciją sudarančių aplinkybių kiekybinių charakteristikų. Eksplikuojama dorovinio vertinimo situacijos struktūra. Įvedama kontempliatyviojo ir veiksmingojo altruizmo perskyra, kurios nebuvo A. Meinongo darbuose. Bandoma sukonstruoti kontempliatyvaus altruizmo dorovinės vertės teoriją. Kontempliatyvusis altruizmas vertinamas kaip potencialus veiksmingasis altruizmas.