Kai kurie indoeuropiečių universalūs provaizdžiai kaip filosofinio ir mitologinio mąstymo pamatas - Beresnevičius, Gintaras (Problemos, 1990)
Straipsnyje siekiama atskleisti kai kuriuos indoeuropiečių universalius provaizdžius kaip filosofinio ir mitologinio mąstymo pamatą. Teigiama, kad tarp lietuvių ir graikų kosmogoninių mitų yra tam tikrų sąlyčio taškų: vienodai aiškinama, kad pasaulis yra kilęs iš vandens, kuris simbolizuoja pirmapradį chaosą, neapibrėžtumą. Šią tradiciją pas graikus tęsia Talis, pradėjęs šio provaizdžio transformacijos į filosofinę sąvoką procesą. Graikų pasaulis, skleisdamasis intelektualinių ir geografinių opozicijų terpėje, greitai prarado senąją ide. protautės pasaulėregą. Konstatuojama, kad negalima ignoruoti perspektyvų, kurios atsiveria, kai graikų filosofijos atsiradimo problematika interpretuojama universalių ide. provaizdžių, transformuojamų filosofinio mąstymo, aspektu. Tokia interpretacija perspektyviausia, kai remiamasi baltiškosios mitologijos duomenimis. Filosofiją suprasdami kaip vien tik pasaulio demitologizaciją, prasilenkiame su autentiška jos tradicija, kurią galima nusakyti kaip universalių ide. provaizdžių hermeneutiką.