Ž. Jackūnas. Meno pažintinės funkcijos gnoseologinė analizė. - Gaižutis, Algirdas (Problemos, 1982)
1981 m. vasario 10 d. Ž. Jackūnas Vilniaus universitete apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Meno pažintinės funkcijos gnoseologinė analizė“. Darbo mokslinis vadovas – doc. kand. J. Repšys; oficialieji oponentai: prof. dr. R. Plečkaitis ir doc. kand. A. Gaidys. Disertacijoje nagrinėjami menkiau tyrinėti estetikos teorijos klausimai. Pirmoje dalyje pripažįstama pažintinė meno funkcija, antroje dalyje kritiškai įvertinamos tos teorijos, kurios neigia pažintinę meno funkciją, argumentuojant tuo, jog meno kūriniai neturi mokslo sprendinių statuso.