Intensionalinių ryšių formalizavimo metodas K. Raičinskio sąvokų teorijoje - Vaišvila, Alfonsas (Problemos, 1973)
Straipsnyje nagrinėjama tarpukario Lietuvos logiko Konstantino Raičinskio pasiūlytas sąvokų intensionalinių ryšių formalizavimo metodas. Šių ryšių formalizavimas yra sudėtinė sąvokų objektyvizacijos dalis. Aptariamas jo veikalas „Matematinis logikos metodas“, kuris laikomas pirmuoju matematinės logikos darbu Lietuvoje. Teigiama, kad K. Raičinskio sąvokų teorija – tai bandymas tęsti R. Lulijaus ir G. Leibnizo pradėtą mechaninio sąvokų skaičiavimo (algebrinės logikos) idėją, kur kiekviena paprasta sąvoka žymima raidėmis. Jis siūlo sąvokų turinį žymėti vienu simboliu, formą – kitu, o pačią sąvoką – šių simbolių kombinacija. K. Raičinskis manė, kad toks metodas leidžia kiekvieną sąvoką išreikšti gana tiksliai; kiekvienam sąvokos tipui nereikalingas atskiras ženklas, nes didelė sąvokų dalis skiriasi arba tik forma, arba tik turiniu; konstatuojant sąvokų skirtumą, parodomas to skirtumo pagrindas. K. Raičinskio simbolikai būdingas išraiškos priemonių taupumas ir paprastumas, beveik nevartojamos loginės jungtys. Straipsnio autorius teigiamai vertina K. Raičinskio bandymą įvesti logikoje griežtesnę formalizaciją.