Medicina kaip sociologinio tyrinėjimo objektas - Tytmonas, Alfredas (Problemos, 1975)
Straipsnio pradžioje apibrėžiama „medicinos sociologijos“ sąvoka. Pabrėžiamas jos sudėtingumas, kuriam įtakos turėjo medicinos sociologijos objekto ontologinis nevienalytiškumas, t. y. skirtingi autoriai medicinos sociologiją apibrėžia taip, tarsi ji turėtų du objektus. Pirmasis yra žmogaus sveikatos ir susirgimo socialiniai aspektai, antrasis – pati medicina instituciniu aspektu. Konstatuojama, kad tokia padėtis trukdo formuotis medicinos sociologijai, silpnina jos tyrinėjimų socialinį bei euristinį efektyvumą. Aptariama medicinos sociologijos autonomiškumo problema. Pagal įvairius autorius ir pirmąjį Tarptautinį medicinos sociologijos seminarą, ši medicinos sritis priskiriama socialinei higienai. Esama nuomonės, kad medicinos socioologija yra sociologijos dalis, nes savo kategorijomis, principais ir metodais tyrinėja specialius santykius, kurie pasidarė būtini, kovojant su susirgimais. Autorius teigia, kad medicinos sociologija yra sociologijos šaka, kuri aiškina medicinos vietą visuomenėje ir jos socialines funkcijas, tyrinėja ją kaip reliatyviai savarankišką visuomenės struktūros komponentą, kuris leidžia visuomenei normaliai funkcionuoti ir vystytis įveikdamas susirgimus ir stiprindamas sveikatą.