Naujas požiūris į pirmykštę pasaulėžiūrą - Trinkūnas, Jonas (Problemos, 1972)
1971 m. balandžio 20 d. Vilniaus universitete Bronislava Vaitkutė-Černienė apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Pirmykštės pasaulėžiūros tyrinėjimo metodologinės problemos (Pirmykščių vaizdinių tyrimas pažinimo istorijos požiūriu)“. Oficialieji oponentai: V. Serbenta ir A. Gaidys. Disertacijoje autorė pirmykštėje pasaulėžiūroje skiria iracionaliąją ir racionaliąją tendencijas, egzistuojančias dialektinėje vienybėje. Polemizuojama su populiariu ateistinėje literatūroje teiginiu, kad religiniai vaizdiniai formuojasi kaip iškreipto pažinimo vaisius.