Armstrongo dėsnio ir priežastingumo teorija – tereikia ją tinkamai skaityti - Shirazi, S. M. Hassan A. (Problemos, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Dėsnio ir priežastinio sąryšio standartinės sampratos gynėjai ir oponentai sutaria, kad šią sampratą teisinga yra priskirti Davidui M. Armstrongui. Iš esmės pritardamas įprastam požiūriui, šiame straipsnyje siūlau naujai pažvelgti į Armstrongo dėsnio ir priežastingumo teoriją traktuojant ją kaip Armstrongo metafizikos dalį. Labiausiai mums turėtų rūpėti verifikatorių teorija ir formalus dalykų padėtį sudarančių elementų aiškinimas. Taip kontekstualizuodamas standartinį požiūrį – matydamas jį kaip neatsiejamą nuo Armstrongo metafizikos kaip visumos, aš naujai interpretuoju jo dėsnio ir priežastingumo teoriją. Aš teigiu, kad tokia prieiga būtina norint neklaidžioti klystkeliais ir adekvačiai suprasti standartinį požiūrį. Straipsnio pabaigoje parodau, kaip būtent tokios prieigos taikymas saugo Armstrongo teoriją nuo lemtingojo A. Birdo kontrargumento.