Thought Experiment - A Mighty Means of Knowledge - Lazauskas, J. (Problemos, 1972)
1971 m. Visuomeninių mokslų akademijoje prie TSKP CK filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Mintinio eksperimento vieta moksliniame pažinime“ apgynė K. Makarevičius. Disertacijos mokslinė vadovė – prof. dr. A. Kornejeva, oficialieji oponentai: dr. I. Novikas ir filos. Kand. A. Gluchova. Disertacijoje atskleidžiama mintinio eksperimento esmė, jo vaidmuo kuriant ir plėtojant mokslinę teoriją. Mintinis eksperimentas apibrėžiamas kaip specifinis pažinimo metodas, kai žmogus, remdamasis teorinėmis žiniomis ir empiriniais duomenimis apie objektyvų pasaulį, mintyse operuoja idealiais objektais, įsivaizduojamais prietaisais, susiedamas juos į eksperimentines situacijas, padedančias pastebėti esmingiausius tiriamųjų materialinių objektų vidinius, būtinus ryšius bei santykius.