ROLSIŠKASIS „TEISINGUMAS“ IR EVOLIUCINĖ LOŠIMŲ TEORIJA: KULTŪRINĖ EVOLIUCIJA IR NATŪRALIOS MAKSIMALAUS MINIMUMO TAISYKLĖS KILMĖ - Radžvilas, Mantas (Problemos, 2011)
Straipsnyje nauju aspektu analizuojama kertinė Johno Rawlso teisingumo teorijos koncepcija – vadinamasis maksimalaus minimumo principas. Aptariami sunkumai, kuriuos kelia šis principas, kai mėginama pateikti natūralistinę J. Rawlso teisingumo teorijos interpretaciją. Atlikta analizė atskleidžia, kad maksimalaus minimumo principas, kurį Rawlsas laikė racionalia ir „teisinga“ elgesio strategija nežinojimo uždangos situacijoje, iš tiesų nesuderinamas su modernios, tikimybių analize grindžiamos racionalių sprendimų teorijos principais. Straipsnyje nagrinėjamos galimybės išspręsti šią problemą pasitelkiant naujausius evoliucinės lošimų teorijos laimėjimus. Jie atveria galimybę suderinti maksimalaus minimumo principą su tam tikru natūraliai kultūrinės evoliucijos būdu įsitvirtinančiu žmogaus socialinio elgesio modeliu.Pagrindiniai žodžiai: maksimalus minimumas, Nasho derybų lošimas, evoliucinė lošimų teorija, evoliuciškai stabili strategija, mokymosi taisyklės.Rawlsian “Justice” and the Evolutionary Theory of Games: Cultural Evolution and the Origins of the Natural Maximin RuleMantas RadžvilasSummaryThis paper is dedicated to the analysis of the maximin principle, which is one of the key theoretical concepts of John Rawls’s theory of justice, and the problem that this principle creates for any attempt to provide a naturalistic interpretation of Rawls’s concept of fairness . Analysis shows that maximin principle is, in fact, incompatible with the Bayesian decision theory. This paper is intended to show that recent breakthroughs in evolutionary game theory could help to reconcile the maximin principle with a certain naturally emerging and evolutionary stable pattern of human social behaviour.Keywords: Maximin principle, Nash bargaining game, Evolutionary Game Theory, Evolutionary Stable Strategy, learning rules.