Concerning the Fundamental Question of Morality - Girnius, Kęstutis (Problemos, 1994)
Straipsnyje nagrinėjamos dvi pagrindinės šiuolaikinės moralės teorijos – pasekmizmas ir absoliutizmas. Aptariamos moralinių principų savybės. Moralinis principas apibrėžiamas kaip toks, kuris apsprendžia mūsų elgesį ir kurio vykdymas susietas su darniu visuomenės gyvenimu. Asmuo turi moralinius principus, jei jis įsipareigoja elgesį apsprendžiantiems principams, kuriuos jis laiko visuotiniais, viešpataujančiais ir apskaičiuoja jų vykdymo poveikį kitiems žmonėms, nesivadovaudamas tik asmeniniais sumetimais. Pasekmizmas yra teorija, kad bet kokio veiksmo ar elgesio moralinė vertė visada slypi jo pasekmėse ir kad tik apskaičiavus pasekmes galima pateisinti ne tik asmeninį elgesį, bet ir institucijas bei teisių sistemas. Absoliutizmas yra priešingas požiūris, teigiantis, kad moralinė vertė slypi pačiame žmogaus elgesyje. Visas absoliutizmo rūšis vienija nusistatymas prieš pasekmizmo mėginimą visą moralę suvesti į pareigą sukurti kuo daugiau malonumo, taip pat apibendrintos atsakomybės sampratos atmetimas. Aptariamos moralinių teisių teorijos analitinėje filosofijoje. Keliamas klausimas, ar Lietuvos intelektualai ir kitos rūšies kitaminčiai turi teisę palikti tėvynę ir emigruoti į užsienį.