Research into the Relation between Matrimony and Family - Patkauskaitė, Jūratė (Problemos, 1989)
1987 m. vasario 17 d. Vilniaus universitete VPI Mokslinio komunizmo katedros asistentas Vytautas Dumbliauskas apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Santuokos ir šeimos tarpusavio ryšys“. Oficialieji oponentai: filosofijos mokslų daktaras S. Laptionokas ir filosofijos mokslų kandidatas V. Justickis. Disertacijoje skiriamos dvi šeimos tapsmo pakopos: santuoka suponuoja šeimą kaip galimybę, kuri pilna tampa tik gimus kūdikiui. Santuoka vertinama kaip ypatingas šeimos elementas, siūloma vengti santuokystės ir tėvystės priešpriešos.