Evolution Problem of the Cultural Heritage in the Works of V. Kapsukas - Mureika, J. (Problemos, 1971)
Straipsnis skirtas V. Kapsuko pažiūroms į kultūrą ir jos vertinimo principams aptarti. Apžvelgiamos K. Marxo, F. Engelso, V. Lenino mintys apie kultūrą. Teigiama, kad mokslinio socializmo kūrėjų pažiūrose yra ryški dialektinė socialistinės kultūros interpretacija, nuoseklus laikymasis kultūrinio perimamumo dėsnio ir proletariato interesų vertinant kultūrinį palikimą. Šiomis marksizmo klasikų mintimis vėliau rėmėsi V. Kapsukas. Iš pradžių jam, dar nesusipažinusiam su mokslinio socializmo teorija, nemažą įtaką darė rašytojai J. Biliūnas bei P. Višinskis. V. Kapsukas, savo revoliucinėje veikloje susidūręs su kultūros problema, pirmiausia formulavo funkcionalinę socialistinės kultūros problematiką. Svarbiausią vietą kultūrinių vertybių tarpe tuo metu jis pripažino mokslui, ypač mokslui apie visuomenę. Socialistinę kultūrą V. Kapsukas suprato kaip dėsningą reiškinį, procesą, kuris prasideda dar buržuazinės santvarkos sąlygomis, turėdamas idėjinę, vertybinę ir socialinę bazę bei konkrečius istorinius uždavinius.