Ką naujo sužinojome apie galvos skausmą per COVID-19 pandemiją? Literatūros apžvalga - Januškevičiūtė, E.; Grigaitė, J.; Ryliškienė, K. (Neurologijos seminarai, 2023)
Galvos skausmas – vienas dažniausių su koronavirusu 2019 (COVID-19) susijusių neurologinių simptomų, kuris gali imituoti pirminių galvos skausmų fenotipus. COVID-19 ir karantinas turėjo įtakos ir pirminiam galvos skausmui bei gydymo prieinamumui. Aktualus tapo migrenos gydymo anti-CGRP (angl. calcitonin gene-related peptides) monokloniniais vaistais saugumas. Pradėjus vykdyti masinę vakcinaciją, susidurta su dar vienu iššūkiu – su vakcina susijusiu galvos skausmu, kuris yra dažniausias neurologinis nepageidaujamas reiškinys, ir retesne komplikacija – smegenų veninių sinusų tromboze. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgiamas COVID-19 sukeltas galvos skausmas, jo charakteristikos, vakcinacijos sukeltas galvos skausmas. Aptariamas COVID-19 ir karantino poveikis pirminiam galvos skausmui, anti-CGRP monokloninių antikūnų saugumas, nuotolinio ligonių konsultavimo privalumai ir trūkumai.
Keywords: COVID-19 sukeltas galvos skausmas; pirminis galvos skausmas; karantinas; nuotolinės konsultacijos; anti-CGRP monokloniniai antikūnai.