Akių miastenija - Zakaravičiūtė, J.; Šerelytė, M. (Neurologijos seminarai, 2022)
Miastenija yra lėtinė autoimuninė neuroraumeninė liga, kuri gali pasireikšti patologiniu raumenų silpnumu ir nuovargiu. Apie 50 % visų pacientų liga gali prasidėti akių miastenija: akių raumenų silpnumu, kuris pasireiškia dvejinimusi ir (ar) vokų užkritimu – ptoze. Ši miastenijos forma per pirmuosius dvejus metus apie 60 % atvejų gali pereiti į generalizuotą ligos formą. Todėl yra svarbu laiku diagnozuoti akių miasteniją, remiantis klinikiniu ištyrimu ir laboratoriniais duomenimis, kad būtų paskirtas gydymas, kuris sumažintų ligos simptomus. Šiame straipsnyje apžvelgiama akių miastenijos klinikinis pasireiškimas, diagnostinių metodų ypatumai ir svarba bei terapinės galimybės.