Tapatybės pokyčiai Alice Munro apsakymuose: sociopsichologinė analizė - Danytė, Milda (Literatūra, 2015)
2013 m. Nobelio literatūros premija skirta Kanados rašytojai Alice Munro (g. 1931). Tai pirmas atvejis, kai premijuotas vien apsakymus kuriantis rašytojas. Iš pirmo žvilgsnio Munro apsakymų personažai yra paprasti mažų anglosaksų provincijos miestelių gyventojai, kurie netikėtai ima priešintis ir laužyti nusistovėjusias gyvenimo normas. Šiame straipsnyje taikant sociopsichologinius metodus analizuojami apsakymai „Mrs. Cross ir Mrs. Kidd“ ir „The Bear Came Over the Mountain“, kuriuose moterų personažai dėl fizinės ar psichikos ligos nebegali gyventi savarankiškai. Slaugos namuose, vienoje iš griežčiausiai reglamentuojančių Vakarų visuomenės institucijų, apsakymų protagonistės sugeba tęsti tai, ką sociologai vadina „gyvenimų naratyvais“, ir susikurti „galimas tapatybes“. Rašytoja jų pastangas traktuoja ironiškai, bet ne pašaipiai, ir atskleidžia netikėtus būdus, padedančius apsakymų veikėjoms išlaikyti savo orumą.