André Maurois ir prancūzų moralistų tradicija - Laurent, Thierry (Literatūra, 2015)
Straipsniu siekiama iš naujo perskaityti ir aktualizuoti André Maurois kūrybą. Aptariamos šio rašytojo pažiūros ir įsitikinimai, visuomeninė pozicija, ryškinami jo prieštaringumai ir paradoksai. Šioje perspektyvoje Maurois iškyla kaip savo amžiaus liudytojas ir kaip aktyvus pilietis. Tokiu būdu jo kūryba susiejama su XVII a. rašytojų moralistų įsteigta ir vėlesniais laikais plėtota tradicija. Maurois kūrinių pasakotojai ir veikėjai – tai gyvenimo stebėtojai, mąstantys apie laikui nepavaldžią žmogaus esmę ir neįkyriai siūlantys išeitis iš susiklosčiusių nepalankių situacijų. Žmogaus valia ir siekis pačiam kurti savo likimą, asmeninės ir visuomeninės pareigos suvokimas yra tos XX a. „garbingo žmogaus“ savybės, leidžiančios fikciniams personažams siekti laimės.