Русская литература как школьный предмет: конструирование гендера в литературном дискурсе - Горошко, Ирина (Literatūra, 2011)
RUSŲ LITERATŪRA KAIP MOKYKLOJE DĖSTOMAS DALYKAS: SOCIALINĖS LYTIES KONSTRAVIMAS LITERATŪROS DISKURSE Irina GoroškoSantrauka Pagrindinis tyrimo tikslas – apibrėžti socialinės lyties (at)kūrimo savitumą ir būdus mokyklinėse Rusų literatūros dėstymo praktikose. Empiriniu tyrimo objektu tapo mokykliniai vadovėliai, moksleivių rašiniai, konspektai, taip pat specializuotas žurnalas mokytojams „Rusų kalba ir literatūra“. Atlikus tyrimą prieinama prie išvados, jog socialinės lyties gamybos literatūriniame diskurse specifika reiškiasi tam tikrų reikšmių kūrimu: moteriškos lyties subjekto pavertimu auka, autorės moters kaip kitybės įsivaizdavimu greta numanomo autoriaus vyro apriorinio normalumo; moteriškumo kaip pasyvumo meilės santykiuose traktavimu greta vyriškumo kaip aktyvumo; moters kaip subjekto sudaiktinimu ir t.t. Aprašytų reikšmių atkūrimo mechanizmais laikytini šie aspektai: karinio diskurso dėstymas per rusų literatūros pamokas, vyrų ir moterų kūrybos reprezentavimo tvarka (eiliškumas) vadovėliuose ir metodinėje priemonėje, vyrų autorių parašytų bei vyrišką egzistencijos patirtį transliuojančių literatūros kūrinių atranka Rusų literatūros kurso programai, moterų autorių marginalizavimas vadinant jų kūrinius „moteriškais“ ir t.t.