Esė žanras kaip atsakas į šiuolaikinio skaitytojo poreikius - Tabor, Joanna (Literatūra, 2016)
Straipsnyje stengiuosi atsakyti į klausimą, kokie esė bruožai lemia jos populiarumą ir kuo šis žanras ypatingas, kad svarbiausi šiuolaikinės literatūros kūrėjai tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje pasirinko esė kaip tinkamiausią formą savo kūrybinėms idėjoms išreikšti. Esė išpopuliarėjimas Lietuvoje ir Lenkijoje XX ir XXI amžių sankirtoje susijęs daugiausiai su politinės ir socialinės padėties pokyčiais. Nors nuo šios literatūrinės formos proveržio praėjo jau keliolika ar keliasdešimt metų – susidomėjimas ja nemažėja: esė (ypač literatūrinės esė, kuri artimesnė grožinei literatūrai) pozicija vis dar stipri. Kokia gali būti tokios situacijos priežastis? Kokie šiuolaikinės kultūros elementai sudaro esė tokias palankias plėtojimosi sąlygas? Atsakymo į šį klausimą galima ieškoti apmąstant komunikacijos metodų kaitą, kuriai milžiniškos įtakos turi naujosios medijos. Naujosios medijos ir jų priemonės keičia komunikavimo būdus ir kartu skaitymo įpročius. Esė pasižymi atvirumu, laisvumu, lankstumu ir kompaktiškumu ir yra ta grožinės literatūros forma, kuri geriausiai atitinka šiuolaikinės komunikacijos struktūrą.