Mitiniai vaizdiniai Kristijono Donelaičio Metuose: paukščiai - Razauskas, Dainius (Literatūra, 2016)
Straipsnyje nagrinėjami tradiciniai (tautosakiniai, mitologiniai) paukščių vaizdiniai Kristijono Donelaičio Metuose, esmiškai pirmojoje dalyje „Pavasario linksmybės“. Straipsnį sudaro trys skyriai: pirmajame aptariamos Metų 1.107–108 ir 142–144 eilutės, kur minimas tautosakinis lakštingalos pamėgdžiojimas; antrajame – 1.111–114 ir 127–130 eilutės (atsižvelgiant ir į 1.80–84 bei 98–104 eilutes), kur lakštingala palyginama su žvirbliu, o giedančiai lakštingalai prilyginamas Dievą garbinantis būras (Krizas); pagaliau tračiajame – 1.155–201 eilutėse Donelaičio aprašomi „paukščių karaliaus“ rinkimai. Visos šios temos yra tautosakinės, o dvi pastarosios turi ir tiesioginių sąsajų su mitologija.