Slavianofiliškos A. Platonovo romano “Čevenguras” potekstės - Дырдин, Александр (Literatūra, 2015)
Straipsnyje nagrinėjamas filosofinis A. Platonovo romanas „Čevenguras“ ir analizuojama šio rašytojo kaip slavianofilų įpėdinio pozicija, kadangi slavianofiliškos pažiūros romane pateikiamos įvairiuose kontekstuose, kurių loginė jungtis skirtinga. Kaip ir slavianofilai, A. Platonovas siekia atskleisti objektyvią pasaulio esmę, apjungdamas prigimtį ir dvasingumą. Rašytojo pasaulėjauta susisiekia su slavianofiliškomis pažiūromis jo pastangoje išskirti rusišką liaudiško tiesos ieškotojo tipą, akumuliavusį savyje tikėjimą „kaip proto galią“ (A. Chomiakovas). Romane „Čevenguras“ A. Platonovas pavaizdavo įvairias nacionalinio charakterio apraiškas ir sukūrė apibendrintą ruso stačiatikio paveikslą. Straipsnio autorius daro prielaidą, kad unikalios dvasinės rusų liaudies ir kultūros misijos idėjos samprata galima apibūdinti, nors ir ne visai išsamiai, kūrybinę A. Platonovo filosofiją.