„Vien tik dėkingumas...“: Plutarchas, Kavafis, Shakespeare’as ir Brodskis - Eloeva, Fatima A. (Literatūra, 2025)
Straipsnyje, remiantis plačiu intertekstiniu kontekstu, nagrinėjamas Josifo Brodskio autobiografinis eilėraštis Aš įėjau į narvą vietoje žvėries..., sukurtas 1980 m. gegužės 24 d., poeto keturiasdešimtojo gimtadienio proga. Eilėraščio pabaiga, kurioje autorius netikėtai pasirenka dėkingumą kaip egzistencinę nuostatą, aiškinama remiantis Plutarcho, Williamo Shakespeare’o ir Konstantino Kavafio kūryba. Tyrimu siekiama parodyti, kad Brodskio tekstas yra šiuolaikinis atsakas į ilgą literatūrinę tradiciją, apmąstančią pralaimėjimo, orumo ir gyvenimo prasmės temas.