M. Lermontovo “Demono” kopija V. fon Rotkircho albume - Сидеравичюс, Римантас (Literatūra, 2007)
Straipsnyje aptariamas M. Lermontovo poemos “Demonas” paplitimas rankraštinėse kopijose iki jos publikacijos 1856 m. Vokietijoje. Albumas su tokia kopija saugomas Vilniaus universiteto MB Rankraščių skyriuje. Jo savininkas Vilniaus žandarmerijos valdybos viršininkas generolas V. fon Rotkirchas, jaunystėje 1844 m. išleidęs eilių rinkinėlį (ten buvo ir A. Mickevičiaus “Vėlinių” IV dalies vertimas), į savo albumą be “Demono” buvo persirašęs ir daug kitų cenzūros uždraustų eilėraščių. Kaip ir kitose poemos kopijose vilnietiškajame albume mechaniškai sujungti įvairių “Demono” redakcijų tekstai. Labiausiai ji artima žurnalo “Otečestvennyje zapiski” 1842 m. korektūros lapams, kuriame cenzūros sumetimais poema taip ir neišvydo dienos šviesos. Jau šio žurnalo redaktoriai, ruošdami kūrinį spaudai bei turėdami po ranka ir anksteniąsias poemos redakcijas, vadovavosi kontaminacijos principu. Betgi V. fon Rotkircho nuoraše aptinkami ir kitų poemos kopijų variantai bei niekur kitur nesutinkami teksto pakeitimai.