Vladimiras Putinas kaip literatūrinis herojus - Вавжиньчак, Александр (Literatūra, 2007)
Straipsnyje nagrinėjama įdomi ir aktuali rusų kultūrai problema – prezidento Vladimiro Putino kultas. Straipsnio autorius pasirenka tris kūrinius: A. Olbiko ir A. Prochanovo romanus Prezidentas ir Ponas Heksogenas ir keletą apsakymų iš D. Bykovo rinkinio Kaip Putinas tapo JAV prezidentu. Pirmasis kūrinys – politinis trileris, kuriame Putinas vaizduojamas kaip herojaus tipas. Prochanovo romane Putino, kaip “Išrinktojo”, paveikslas piešiamas satyriškai. Putinas Prochanovo romane – paslaptinga asmenybė, romano pabaigoje tampanti savotišku fantomu. Romano autoriaus nuomone, Rusijoje idealus politikas neįmanomas. Politinėse Bykovo pasakose Putino herojus pateikiamas kaip eilinė asmenybė. Liberalusis rašytojas kritikuoja Putino Rusiją, tačiau yra įsitikinęs, kad rusiškas prezidento kultas analogiškas amerikoniškajam. Straipsnio autorius teigia, kad visi analizuojami kūriniai svarbūs ne savo menine išraiška, o, visų pirma, kaip aktyvūs politiniai tekstai.