Stačiatikiškoji žmogaus vaizdavimo tradicija I.S. Šmeliovo prozoje (atsimainymo idėja) - Макаров, Денис (Literatūra, 2007)
Straipsnyje analizuojama krikščioniškoji žmogaus atsimainymo idėja Ivano Šmeliovo kūryboje ir atskleidžiama, kad pagrindiniu idealaus herojaus vaizdavimo būdu rašytojas pasirenka personažo dvasinės šviesos raišką kaip atsimainymo idėjos įkūnijimą. Šmeliovas kaip orientuotas į krikščioniškąją tradiciją menininkas savo kūryboje sąmoningai naudoja atitinkančius pagrindines stačiatikių pasaulėjautos sampratas žmogaus vaizdavimo būdus.