Lotyniški įrašai Rabato Šv. Dvasios ligoninėje: naujas žvilgsnis - Vella, Horatio Caesar Roger Caesar Roger (Literatūra, 2007)
Šv. Dvasios ligoninė (taip pavadinta 15 a.) Rabate buvo pastatyta 13 amžiuje ir funkcionavo iki 20 amžiaus pradžios. Dabar šiose restauruotose patalpose įsikūręs Maltos Nacionalinis archyvas. Darbų metu buvo atidengti ir restauruoti lotyniški 1613–1737 metų įrašai (6 yra pastate, 2 jau yra išnykę ir išlikę tik nuorašuose), kuriuose įamžinti ligoninės mecenatai, administratoriai, ligoninėje atliekami statybos darbai, Maltos ordino Didieji magistrai ir šalies valdytojai. Vienas iš įrašų sukurtas eleginiais distichais. 2002 m., minint ankstesnio Archyvo kuratoriaus John Azzopardi jubiliejų, šie įrašai buvo publikuoti Josepho Ammodio: pateikta jų transkripcija, vertimas į italų kalbą ir komentarai. Spausdinamo straipsnio autoriaus nuomone, tiek J. Ammodio atlikta transkripcija, tiek vertimas turėtų būti tikslinami. Tai ir yra šio straipsnio tikslas.