Anglų eiliavimo metrinės ribos - Tarlinskaya, Marina; Teterina, Lilia (Literatūra, 1974)
Straipsnyje nustatomas anglų pereinamojo pobūdžio eiliavimo, svyruojančio tarp silabotonikos (penkiapėdžio jambo) ir dekasilabikos, metriškumo laipsnis. Šios eiliavimo formos pavyzdžiu paimtos Džono Dono „Satyros". Pirmiausia pagal keletą parametrų analizuojamas griežtai metriškas nedraminis penkiapėdis jambas, nužymimos jo metrinės ribos ir kraštutiniai nukrypimai, kurie neprieštarauja metrinei normai. Paskui pagal tuos pačius parametrus analizuojamos Dono „Satyros", kurių eiliavimas daugiau ar mažiau peržengia penkiapėdžio jambo ribas. Galiausiai analizuojami penkiapėdžio jambo kalbiniai modeliai („jambiniai" segmentai, pasitaikantieji prozoje) ir dekasilabiniai kalbiniai modeliai (sintagminiai dešimtskiemeniai prozos segmentai). Jų analizė atliekama pagal tuos pačius parametrus, kaip ir tikrojo jambo. Tikrojo jambo, „Satyrų" ir kvazijambo palyginimas padeda nustatyti „Satyrų" eiliavimo tendencijas. Palyginus tikrąjį jambą, „Satyros" ir kvazisilabines eiles, galima nustatyti „Satyrų" eiliavimo vietą tarp jambo ir silabikos. Tarus, kad tikrojo jambo metrinė riba yra 0%, kvazisilabinių eilių - 100%, apskaičiuojama, kad „Satyros" 45,5% nukrypo nuo penkiapėdžio jambo į silabiką.