Multikultūralizmo užburti: Irene Guilford Glėbys ir Antano Šileikos Gyvenimas išsimokėtinai - Šlapkauskaitė, Rūta (Literatūra, 2008)
Straipsnyje aptariamos pokolonijinių studijų teikiamos teorinės perspektyvos Kanados multikultūrinės literatūros analizei ir interpretuojami lietuvių kilmės Kanados rašytojų du kūriniai – Antano Šileikos apsakymų rinkinys Gyvenimas išsimokėtinai ir Irenos Guilford romanas Glėbys. Suaktualinant kolonijinės kanadiečių istorijos patirtis, išryškinamos multikultūralizmo diskurso vidinės prieštaros – jo atvirai skelbiamas įsipareigojimas laikytis hibridinių tautinio tapatumo formų – ir latentinė, t. y. slapta, kolonijinės galios struktūrų nostalgija, per kurias kultūrinė kitybė Kanadoje paverčiama egzotikos objektu. Grožinėje literatūroje dėmesys kultūrinei egzotikai aiškinamas multikultūrinės estetikossamprata, nusakančia estetinį ir ideologinį meninės sąmonės santykį su multikultūralizmu kaip kanadiečių tautą aprašančiu ir disciplinuojančiu diskursu. Tad Šileikos apsakymų ciklo ir Guilford romano analizėje bandoma atskleisti ir apibūdinti naratyvines strategijas, per kurias šie du tekstai įsiterpia į Kanados diskursyvinės steigties ir diasporinių tapatybių egzotizavimo procesą.