Die Niederschreibung des Ersten Litauischen Statuts - Lazutka †, Stanislovas (Lietuvos istorijos studijos, 2016)
Straipsnyje nagrinėjamas I Lietuvos Statuto kodifikavimo darbas. Analizės metu siekiama detaliau apibrėžti Zamoyskių nuorašo – kontrolinio kanclerio egzemplioriaus – reikšmę surašymo procese ir parodyti, kaip kito užsibrėžimas iš teisinių aktų rinkinio padaryti teismų praktiką apibendrinantį teisyną. Straipsnyje teigiama, kad Zamoyskių nuorašo surašymas užtruko kelerius metus, nes tas nuorašas surašytas ne iš karto ir buvo kancleriui kaip monitoringo priemonė. Ankstesniosios redakcijos pradžios apdorojimas užtruko iki trečio–ketvirto dešimtmečių sandūros.
Keywords: I Lietuvos Statutas; Zamoyskių nuorašas