Palemono sumanymo klausimas - Gudavičius, Edvardas (Lietuvos istorijos studijos, 2012)
Paprastai yra įvardijamos trys Lietuvos metraščių redakcijos – trumpoji, vidurinė ir plačioji (išplėstinė). Lietuvos kronikų nevadinčiau metraščiais. Trumposios redakcijos nelaikyčiau redakcija; tai keli metraščių (šiuo atveju kaip tik geriau tiktų toks įvardijimas) sąvadai. Jų pagrindu buvo surašyta (ir praplėsta) pirmoji kronikų (atitinkanti vidurinę vadinamųjų metraščių) redakcija. Praplėtusi pirmąją, antroji kronikų redakcija atitinka vad. išplėstinį metraštį, atstovaujamą Bychowco kronikos. Joje išliko tas pats sumanymas. Lietuvos kronikose buvo išaukštinti jos „romėnų kilmės“ valdovai, svarbiausią vietą suteikiant Vytautui, greta Jogailos parodant jį (ypač Bychowco kronikoje) šalies krikštytoju ir visa tai siejant su Goštautų giminės nuopelnais.
Keywords: -