Lenkų istoriko žvilgsnis iš Maskvos į Lietuvą ir perestroikos finalą - Kasperavičius, Algis Povilas (Lietuvos istorijos studijos, 2013)
Rec.: Sobczak Jan. Zmierzch ery Gorbaczowa i triumf Jelcyna. Mój znikający swiat (z „Dziennika moskiewskiego“ 1990–1992). Warszawa: ASPRA-JR, 2012. 846 s.Istorijos įvykių dalyvių ir liudininkų atsiminimai nėra patikimiausias istorinis šaltinis dėl keleto priežasčių. Atminties defektai, siekimas išaukštinti ar bent pateisinti savąją poziciją, ideologinis ar emocinis angažuotumas neišvengiamai menkina jų objektyvumą. Žymiausias XIX a. vokiečių istorikas Leopoldas fon Rankė ragino kuo mažiau remtis ne tik atsiminimais, bet ir istorikų – įvykių amžininkų veikalais, taip pat publicistika. Tačiau tokianuostata pernelyg kategoriška ir plečiantis XX a. istorijos mokslo diapazonui ji visiškai netinka mentaliteto istorijai, vadinamajai psichoistorijai, ir panašiai. Dienoraščiai taip pat nelaisvi nuo ideologinio ir emocinio juos rašiusiųjų angažuotumo, bet nesąlygojami atminties trūkumų ir vėlesnių poveikių. Jie perteikia betarpišką, „momentinį“ įvykių vertinimą.
Keywords: -