Apie Baltarusijoje surastus Panevėžio mokytojų seminarijos (1872–1918) dokumentus - Kaziukonis, Leonas (Lietuvos istorijos studijos, 2013)
Panevežio mokytoju seminarija buvo isteigta Rusijos caro Aleksandro II 1872 m. birželio 27 d. isaku. Renge mokytojus Kauno gubernijos pradinems mokykloms. Priklause Vilniaus švietimo apygardos valdybai. Del vykdytos rusinimo politikos i j¹ buvo priimami tik staèiatikiu tikejimo asmenys. Daugelis ju buvo atvykê iš Minsko ir kitu guberniju. Kad tapê mokytojais galetu susikalbeti lietuviškai, seminaristai buvo mokomi lietuviu kalbos. 1906–1908 metais seminarijoje lietuviu kalbos mokytoju dirbo Jonas Jablonskis. Tuo metu joje mokytis leista kataliku tikejimo ir kitu konfesiju vaikams.
Keywords: -