XVI–XVIII amžių Sibiro „Lietuvos“ istorija - Lotkin, Ilja V.; Jarkov, Aleksandr P. (Lietuvos istorijos studijos, 2013)
Straipsnis skirtas Sibiro „litvinų“ istorijai XVI a. pabaigoje–XVIII a. pradžioje. Sąvoka Sibiro „Lietuva“ atsirado Vėlyvaisiais viduramžiais ir reiškė iš pradžių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, o vėliau Abiejų Tautų Respublikos valdinius. „Litvinai“ dalyvavo Rusijai politiškai ir ekonomiškai įsisavinant Sibirą bei Tolimuosius Rytus. Jie įnešė esminį indėlį, formuojant ypatingą „Tobolsko kultūros tipą“ (jis buvo būdingas ir kitiems Vakarų Sibiro miestams), jungusį Europos ir Azijos tradicijas. Sibiro „litvinų“ luominė asimiliacija baigėsi 1725 m., kai oficialiai buvo panaikintas „lietuvių sąrašas“ ir įvestas tarnybinės kariuomenės etatų sąrašas.
Keywords: -